Idylka v přírodě pro Váš osobní rozvoj

Jedlá přírodní zahrada a divoké byliny

Jan Vopršal

22. - 24. května 2020

Praktický vzdělávací kurz zaměřený na zušlechťování života prostřednictvím založení, péče a užívání našeho životního prostoru. Budeme se zabývat nejen tím, co a kdy dělat s pozemkem, tj. se zeleninovou zahradou, se sadem, s loukou, ale také jak můžeme plevely, divokou zeleninu, různé keře a stromy využít k jídlu, na zahradě jako hnojivo či jako ochranné postřiky a jak se dají tyto rostliny zpracovat do olejů a mazání.

Hlavní témata kurzu

  • Jak uvést zahradu, zahradničení a zahradníka co nejvíce do souladu s přírodou
  • Jak kompostovat a zužitkovávat přírodní odpad
  • Jak založit a udržovat trvale úrodné záhony různých typů a tvarů na jakékoli půdě bez rytí
  • Jak si zajistit hojnost chuťově a obsahově plnohodnotných potravin po celý rok
  • Jaké méně známé jedlé rostliny lze pěstovat a kde je sehnat
  • Jak využívat divoké rostliny nejen jako zeleninu

Čím je tento kurz unikátní?

  • Kurz vede zkušený lektor, který má nejen bohaté teoretické znalosti, ale díky vlastnímu téměř hektarovému pozemku a různým externím zakázkám i mnohé praktické zkušenosti
  • Kromě permakultury se zabývá také zdravým stravováním a cvičením čchi-kung
  • Zdravou, harmonizující stravu obohacenou o nasbírané divoké byliny i cvičení čchi-kung si mohou účastníci kurzu vyzkoušet
  • Umístění centra v přírodě nabízí ideální terén pro praktické ukázky během společných procházek

V případě potřeby bude možná individuální konzultace.

Jan Vopršal

Honza Vopršal studoval Fakultu humanitních studií Univerzity Karlovy. Umí překládat z mnoha jazyků a má přehled v různých oborech zejména humanitněvědních, nicméně jeho hlavním zájmem je už od malička rostlinná říše.

I když jako malý vyrůstal v paneláku v Karlových Varech, jeho rodina měla zahradu i hospodářství, se kterými vždy pomáhal. Své znalosti z oboru botaniky i pěstitelství rozvíjí již přes třicet let. Je schopen rozlišovat mnoho divokých bylin a zelenin, zajímá se o jejich účinky na lidské zdraví a pravidelně je používá v kuchyni.

Při pěstování nikdy nepoužívá chemické přípravky, vždy hlavně pozoruje přírodní procesy a vlastními pokusy i studiem pramenů si nachází cestu k permakulturnímu přístupu k přírodě. Sám se před lety změnou stravy vyléčil z vážných zdravotních problémů.

V současné době Honza využívá své znalosti k proměně svého statku a přilehlých pozemků ve Vižňově na Broumovsku, zakládá i udržuje spřátelené zahrady a společně se svou partnerkou studuje Nei gong (práce s vnitřní energií) pod vedením Vlastimila Kroupy a Petra Gažáka a vede cvičení čchi-kungu v Meziměstí.

Časový harmonogram

Začínáme v pátek 22. května v 18:00 h večeří a končíme v neděli 24. května po obědě.

Cena kurzu

Cena kurzu je 3600 Kč / osobu.
V ceně je zahrnuto ubytování a veganská strava.

Přihláška na kurz

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Zásady zpracování osobních údajů